A jogállamiság „ára” A magyarországi felsőoktatási modellváltás pénzügyi kérdései az európai unió bírósága eljárásában - Gyeney Laura; Szabó Maja (IUSTUM AEQUUM SALUTARE, 2026)
Az Európai Unió Tanácsa 2022. december 15-én fogadta el az uniós költségvetésnek a jogállamisági elvek magyarországi megsértésével szembeni védelmét szolgáló intézkedésekről szóló 2022/2506 számú végrehajtási határozatát, melynek talán legismertebb eleme, hogy a Bizottság nem tehet jogi kötelezettségvállalást a magyarországi közérdekű vagyonkezelő alapítványok (az ún. kekvák), és az általuk fenntartott jogi személyek irányába. Ennek a szankciónak az egyenes következményeként az ún. modellváltó hazai felsőoktatási intézmények kizárásra kerültek az európai uniós mobilitási (Erasmus+) és kutatási (Horizon Europe) együttműködésekből. A végrehajtási határozattal szemben összesen hat magyarországi felsőoktatási intézmény terjesztett elő megsemmisítés iránti keresetet a Törvényszéken. A tanulmány az ezekben a keresetekben megjelenő jogi érvelés megalapozottságát és várható esélyeit vizsgálja az Európai Unió Bírósága irányadó gyakorlatának alapulvételével.