Az immateriális kár a magyar és a német jogban - Papp Andrea (TehetségPONT 2011, 2011)
Az új Ptk. készülése során különösen nagy jelentősége van, hogy foglalkozzunk a nem vagyoni kártérítés, a fájdalomdíj, sérelemdíj intézményével. A vizsgálódáshoz kiváló alapul szolgál a német szabályozás, melynek áttekintése a magyar rendelkezések újragondolása során is igen jó kiindulópontot jelent. A szerző úgy véli, hogy nem lehet az immateriális kárt egyedül az elégtételi funkció alapján megítélni. Az új Polgári Törvénykönyv tervezete az elégtétel adása mellett foglal állást, mellyel szemben a szerző kiemeli különféle funkciók fontosságát is. Úgy véli, hogy több elmélet figyelembevétele is elengedhetetlen, a funkció meghatározása után pedig meg kell szabnunk az intézmény kereteit. Ennek meghatározásánál segítségünkre lehet annak felismerése, hogy ne állapítsunk meg túl tág tényállásköröket és ne szabályozzuk túl az intézményt.