Szuverenitás és korlátai a brit alkotmányjogban - Sas Andrea (TehetségPONT 2011, 2011)
E tanulmány a szuverenitás tartalmát és annak korlátait elemzi a brit alkotmányjogba helyezve. A szerző bemutatja a téma eredeti gondolkodói vitáját és jut arra a következtetésre, hogy az alkotmány a társadalom együttélésének olyan alapvető szabályaira tartalmaz politikai jellegű megállapodást, amely szabályok tartós jellegűek, vagyis régóta léteznek, a társadalom nagy része engedelmeskedik neki és az esetleges ellenszegülést a társadalom elítéli. Ezen jellemzők alapján kijelenthetjük, hogy az alkotmány csupán egy szokás, amelynek megsértése esetére pusztán erkölcsi szankció fűzhető. Ha ez valóban így van, akkor a többi jogforrás sem az alkotmányból nyeri érvényességét és jogi mivoltát, hanem a szuveréntől. A szuverén pedig a társadalomtól nyeri hatalmát azáltal, hogy szokásszerűen engedelmeskednek neki.