Az emberiesség elleni bűncselekmények A magyar jog nemzetközi büntető anyagi joggal való összhangjának hiánya - Tolnay Petra (TehetségPONT 2011, 2011)
A tanulmány kiinduló pontja az, miszerint a Büntető Törvénykönyvünk „Emberiség elleni bűncselekmények” című fejezete nincs összhangban a nemzetközi jogban használt emberiesség elleni bűntettek kategóriával. A szerző erre alapozva mutatja be azon véleményeket, melyek szerint ez a különbség arra enged következtetni, hogy annak ellenére, hogy a belső jog alapján bizonyos esetekben a megtorlás már nem lehetséges, a nemzetközi jog alapján ma is lehetséges eljárás lefolytatása. Bár a szerző határozott álláspontja, hogy a nemzetközi szokásjog által büntetni rendelt bűncselekmények automatikusan, külön transzformáció hiányában is a belső jog szerves részét képezik, ennek ellenére a jogállamiságból következő jogbiztonság, valamint a legalitás elvének érvényesülése, továbbá a következetes jogalkalmazói gyakorlat kialakítása érdekében a magyar jogba való beépítésük, törvényben való rögzítésük szükséges és időszerű feladat.