Az esküdtbíráskodás Magyarországon Különös tekintettel a büntető perekre - Tóth Máté (TehetségPONT 2011, 2011)
A magyar jogrendszer számára nem ismeretlen az esküdtszék intézménye. „Elfeledettségének” okát történetének áttekintésével, működésének bemutatásával igyekszik feltárni a szerző. A jogtörténeti áttekintéshez a XV. századhoz vezet vissza bennünket az áttekintő tanulmány, és különösen a büntető pereket veszi alaposabban szemügyre. A hazánkban létezett esküdtszékek működésének felvázolása, megértése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a későbbi felfüggesztésének indokait megérthessük. A szerző jelen tanulmánya jó alapul szolgálhat a további kutatásaihoz, remek kiindulópont lehet egy áttekintő TDK dolgozathoz.