AZ ALROSA döntés Kötelezettség vagy vállalás? - Versics Réka (TehetségPONT 2011, 2011)
Versics Réka tanulmányában az Európai Bíróság Alrosa ügyben hozott ítéletét elemzi, amely ítélet mérföldkő a kötelezettségvállalás jogintézmények szabályozása során. A Bizottság megfogalmazásában a kötelezettségvállalás egy olyan hivatalos egyezség, amely az eljárás alá vont vállalkozás és a Bizottság között jön létre, amennyiben a Bizottság jogérvényesítési elvárásai igazolják ezt a választást. A szerző egyező megállapításra jut az Európai Bírósággal, miszerint a Bizottságnak nem feladata, hogy a felajánlottaknál kevésbé súlyos alternatívákat mérlegeljen, s ehhez olyan szintű vizsgálatot végezzen, mintha teljes értékű versenyfelügyeleti eljárásról lenne szó, mindössze azt köteles vizsgálni, hogy a felajánlott vállalások eléget tesznek-e az előzetes értékelésben kifejtett célok elérésének.