Magyar és európai médiajog Negyedik, átdolgozott kiadás - Koltay András (Budapest, 2025)
Könyvünk a média világának jogi szabályozását a maga teljességében – bár a terjedelmi korlátok miatt szükségszerűen nem teljes mélységében – kívánja bemutatni. Az immár negyedik kiadásban megjelenő kötet műfaja átmenetet képez a hagyományos tankönyvek és a kézikönyvek között, áttekinti a média jogi hátterét, ugyanakkor a gyakorlati szakemberek számára is útmutatóul kíván szolgálni mindennapos jogi problémáik kezelésében. A kötet szerkezetén a korábbi kiadásokhoz képest alakítottunk, áttekinthetőbbé téve azt, a terjedelmet pedig – az utolsó kiadás óta történt fejlemények bemutatása mellett is – jelentősen csökkentettük, könnyítve a kötet használatát. Bátran ajánljuk mindenkinek, aki médiajoggal foglalkozik, vagy érdeklődik a terület iránt. Természetesen az újabb kiadásban is megjelenítettük a magyar szabályozás európai összefüggéseit, és bemutatjuk a vonatkozó európai uniós joganyagot. A hatályos tételes jogi szabályozás bemutatásán túl a kötetben szerepel a bírói gyakorlat áttekintése (beleértve a magyar, az uniós és a strasbourgi bíróságok esetjogát is), a különböző szabályozó hatóságok gyakorlatának ismertetése, valamint az ezekkel kapcsolatban felmerülő alapvető problémák és kérdések számbavétele is. A médiajog területe az elképesztő sebességű technológiai fejlődés következtében szinte napról napra alakul át. Ugyanakkor azt is gondoljuk, hogy a médiajog mögött álló megfontolások, alapvető értékek a technológiai fejlődés által jobbára érintetlenek maradnak. E kötet szerzői és szerkesztői tehát egyfelől igyekeztek e ‘pillanatot’ megragadni, és bemutatni az Olvasónak a médiajog hatályos állapotát itthon és Európában, másfelől azt remélik, hogy a kötetből ennél többre, a médiajog technológiától független, szilárdnak tekinthető alapvetéseire is fény derül.