Az Unió és a nemzetközi szervezetek joga? Guy Fiti Sinclair elméletének alkalmazása az Európai Unió fejlődésére - Budai Péter (IUSTUM AEQUUM SALUTARE, 2023)
Az Európai Unió működésével foglalkozó integrációs elméletek túlzott hangsúlyt fektetnek az Európai Unió politikai és gazdasági fejlődésére, azonban ezek az elméletek nem elemzik és értelmezik kellően alaposan az Európai Unió jogának működését és az alapján a hatáskörök növekedését. A tanulmány arra tesz kísérletet, hogy egy új elméleti keretet mutasson be, amely ezt a hiányt igyekszik pótolni. Guy Fiti Sinclair elmélete a nemzetközi szervezetek jogának területéről veszi elméleti megközelítését, amely nem csupán a hatásköröket és az esetjogot, de az egyes nemzetközi szervezetek szerveinek hozzáállását, a nemzetközi bíróságok legitimációs fontosságát és az akadémiai szféra szerepeét is vizsgálja. Ahhoz azonban, hogy az Európai Unió joga esetén is ez bizonyítható legyen, szükséges bizonyos szempontok vizsgálata. Az alkalmazhatósághoz a tanulmány vizsgálja az alkotmányos felfogás megjelenését az uniós jog esetén, a hatáskörnövekedés metódusait, valamint ezekben a folyamatokban az uniós intézmények és az akadémiai szféra szerepét.