A diplomaták beutazásának jogszabályi feltételei Magyarországon Különös tekintettel az orosz-ukrán konfliktus miatt kialakult helyzetre - Szép Árpád (IUSTUM AEQUUM SALUTARE, 2023)
Európai Unió Tanácsa 2022. február 25-én határozatot hozott az Európai Unió és az Orosz Föderáció között köttetett, a rövid idejű tartózkodásra jogosító vízumok kiadásának megkönnyítéséről szóló megállapodás alkalmazásának részleges felfüggesztéséről. Ennek eredményeként az orosz diplomaták a 2022. február 28-tól nem élveznek vízummentességet az EU-ban. A döntés sajátos jogi helyzetet teremtett Magyarországon, mivel az orosz és a magyar diplomaták vízummentességét bilaterális megállapodások is rögzítik. A tanulmány ennek kapcsán áttekinti a diplomata, illetve szolgálati útlevelet birtokló személyek magyarországi beutazásának jogszabályi kereteit, külön hangsúlyozva a nemzetbiztonsági szempontokat, figyelemmel az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt kialakult helyzetre.