Az emberi méltósághoz való jog, mint az egészséghez való jog alapja - Zakariás Kinga (IUSTUM AEQUUM SALUTARE, 2023)
Az emberi méltóság nem csupán egy az emberi jogok közül, hanem a többi emberi jog alapjául is szolgál. Az emberi méltóság emberi jogok rendszerét megalapozó szerepe abban is megnyilvánul, hogy minden emberi jognak van egy emberi méltóság magja, amely abszolút módon érvényesül. Az emberi méltósághoz való jog az állam tartózkodási kötelezettségét előíró alanyi jogi tartalommal tölt meg az egészséghez való jogot. Ennek megfelelően az egészséghez való jog nem csupán az államok számára szabályozási és szolgáltatási kötelezettséget teremtő szociális jog (egészségügyi ellátáshoz való jog), hanem egyúttal szabadságjog is. Az egészséghez való jog alanyi oldala dogmatikailag helyes jogértelmezés mellett magában foglalja a testi-lelki integritáshoz való jogot és az egészségügyi önrendelkezési jogot is. Ezen túlmenően az egészséghez való alanyi jogból egy ellátási igény is következik a létminimum biztosításához szükséges egészségügyi ellátáshoz.