Az uniós korlátozó intézkedések megsértése, mint új euróbűncselekmény - Udvarhelyi Bence (IUSTUM AEQUUM SALUTARE, 2025)
2022. november 28-án az Európai Unió Tanácsa történelmi jelentőségű döntést hozott, mivel első alkalommal élt az Európai Unió Működéséről szóló Szerződés 83. cikk (1) bekezdésében foglalt hatáskörével, és a büntetőjogi jogharmonizáció tárgyává tehető euróbűncselekmények körét egy újabb deliktummal, az uniós korlátozó intézkedések megsértésével bővítette ki. A korlátozó vagy szankciós intézkedések kulcsfontosságú szerepet játszanak a nemzetközi béke és biztonság fenntartásában és az Unió alapvető értékeinek biztosításában, a hatékonyságuk azonban jelentősen csorbul, ha a megsértésükre az egyes tagállamok eltérő jogkövetkezményeket írnak elő. Mivel az EUMSz. 83. cikk (1) bekezdésében felsorolt tíz bűncselekmény között a korlátozó intézkedések megsértése eredetileg nem szerepelt, első lépésként a Tanácsnak kellett e deliktum vonatkozásában a 2022. évi határozatával a nemzeti büntetőjogi szabályok közelítésének jogalapját megteremtenie. A tanácsi határozat elfogadását követően az Európai Parlament és a Tanács 2024. április 24-én egy irányelvet fogadott el, mely minimumszabályokat ír elő az uniós korlátozó intézkedések megsértése esetén alkalmazandó szankciók és bűncselekményi tényállások meghatározására vonatkozóan. A tanulmány megvizsgálja az uniós korlátozó intézkedések jogalapját, feltárja a tanácsi határozat elfogadása mögött meghúzódó indokokat, részletesen bemutatja az új uniós irányelv fontosabb rendelkezéseit, valamint röviden kitér az uniós jogi aktus hazai átültetésének egyes kérdéseire is.