A REPowerEU terv Az Európai Unió energiapolitikai forradalma a válságok korában - Lovas Dóra (IUSTUM AEQUUM SALUTARE, 2025)
2008 óta Európa a válságok sorozatát éli, és ezek közé sorolható az orosz-ukrán háború okozta energiaválság is. A 2022-es év különösen nehéz kihívásokat jelentett az Európai Uniónak, mivel a Covid-19 járvány után egy újabb válságot kellett kezelnie. A háború következtében az energiaárak az egekbe szöktek, miközben az EU éppen a Zöld Megállapodás megvalósításán dolgozott. Ezen utóbbi dokumentum célja az energiaipar radikális átalakítása és a fenntartható energiaforrások előtérbe helyezése volt, de a háború rámutatott arra, hogy a gazdasági és energiabiztonsági szempontok sürgetőbbé váltak. A REPowerEU terv a háború okozta válságra reagálva az orosz fosszilis energiahordozóktól való függetlenségre összpontosít, miközben próbálja megőrizni az EU gazdasági versenyképességét. Azonban a terv − ellentmondásai és a következtében elfogadott jogi aktusok által kitűzött enyhe célok miatt −nem elegendő a 2050-es klímasemlegesség teljesítéséhez, és az energiapolitika területén továbbra is erőteljesebb változásokra van a szükség. A jövőben az EU-nak az energiapolitikában a fenntarthatóság és az energiabiztonság közötti egyensúlyt kell megtalálnia, miközben figyelembe kell vennie a tagállamok eltérő helyzeteit.