A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerepe a magyar államigazgatási rendszerben - Kerkovits Gergely Ambrus; Sulyok Márton (IUSTUM AEQUUM SALUTARE, 2025)
A jelen tanulmányunk a Nemzeti Szuverenitás Védelméről szóló törvényt és az abban létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatalt vizsgálja. A tanulmányban egy leíró elemző értékelést alkalmaztunk, amiben részletesen bemutatjuk az új hivatalt és annak célját az Alaptörvénnyel összefüggésben. A vizsgálatunk során jogszabályi, jogtudományi, illetve dogmatikai elemzést alkalmaztunk az Alkotmánybíróság határozatait alapul véve, amelyekben a szuverenitás fogalmát, illetve az alkotmányos önazonosság fogalmát ismertettük és a két kifejezés egymáshoz fűződő viszonyát. Kutatásunk középpontjába az került, hogy hogyan képes a nevéből adódóan a Szuverenitásvédelmi Hivatal ellátni a feladatát, úgy, hogy az Alaptörvény értelmében a Hivatal az alkotmányos önazonosság védelmét látja el, mindamellett, hogy a Szuverenitásvédelmi törvény ezt a két fogalmat összemossa. Az új Hivatal pontosan melyik szuverenitást is védi, hiszen annak is több értelme van a jogtudományban? Milyen kapcsolat állapítható meg a szuverenitás és az alkotmányos önazonosság között különösen a Hivatal tükrében? Illetve a Hivatal tulajdonképpen miért is jött létre, ha az Alkotmánybíróság saját magát jelölte ki, mint a szuverenitás legfőbb védelmezője? Ezen kérdések megválaszolását tűzi ki jelen írásunk, mindezek mellett pedig próbáljuk a jogtudomány jeles képviselőit egy további tudományos diskurzusra meghívni a témával kapcsolatban.