Személyiségi jogok gyakorlati dilemmái a családi jogban - Molnár Sarolta Judit (IUSTUM AEQUUM SALUTARE, 2025)
A cikk bemutatja a személyiségi jogok és családi jog metszéspontján felmerülő dilemmákat, különös tekintettel a magyar jogrendszer keretei között. A családi jog, amely tradicionálisan erkölcsi normákat tükröz, az elmúlt évszázadban jelentős átalakuláson ment keresztül, és ez a folyamat ma sem ért véget. A tanulmány rámutat a családon belüli jogsértések kezelésének problémáira, például a hűtlenség, bántalmazás, kapcsolattartás akadályozása és „sharenting” esetén. Ezek a kérdések sokszor túlmutatnak a hagyományos családjogi szankciókon, így felmerül a személyiségi jogi alapú igényérvényesítés lehetősége, amely a modern, individualista szemlélet tükröződése. A cikk kiemeli a családjog és polgári jog egységét, és megvizsgálja, hogy a személyiségi jogi igények alkalmazása mennyiben összeegyeztethető a család közösségi jellegével és érdekeivel.