A magánjog közjogiasodása az online térben A közjog és a magánjog kapcsolata DSA rendeletben - Papp János Tamás (IUSTUM AEQUUM SALUTARE, 2025)
A tanulmány a magánjog közjogiasodásának jelenségét vizsgálja az online térben, különös tekintettel az Európai Unió Digitális Szolgáltatásokról szóló rendeletére (DSA). A közjog és a magánjog hagyományos elkülönítésének történelmi háttere mellett a tanulmány bemutatja, hogyan mossa el a két jogterület közötti határvonalat a DSA, és miként avatkozik be az állam a digitális platformok és felhasználók közötti magánjogi kapcsolatokba. A DSA által bevezetett kógens szabályok növekedése korlátozza a privátautonómiát, különösen a szerződési feltételek tekintetében, amelyek meghatározzák a felhasználók jogait és kötelezettségeit. A platformok szerződési szabadságának korlátozása és az alapjogvédelem integrálása szükséges lépésekké váltak a felhasználói jogok védelme és a közérdek biztosítása érdekében, azonban bár a közjogi beavatkozás indokolt, az alapjogi követelmények számonkérhetősége és érvényesítése komoly kétségeket vet fel a szabályozás tényleges végrehajthatóságával kapcsolatban.