A multinacionális vállalatok adóelkerülése ellen jogalkotás útján való fellépés nehézségei uniós és nemzetközi szinten - Wágner Tamás Zoltán (IUSTUM AEQUUM SALUTARE, 2024)
Napjainkban komoly kihívást jelent az államok számára a multinacionális vállalatok által alkalmazott különböző adóelkerülési technikák, hiszen emiatt jelentős költségvetési bevételektől esnek el. Nem véletlen, hogy a 2008-2009-es gazdasági világválságot követően előtérbe kerültek azok az elképzelések, amelyek uniós, illetve nemzetközi szinten egyaránt jogalkotással kívánják megoldani ezt a problémát. E tekintetben viszont hiába van elvi egyetértés az országok között, a gyakorlatban több olyan tényező is van, amely akadályát képezi a jogalkotás útján való fellépésnek. Jelen tanulmányban ezeket a tényezőket fogjuk megvizsgálni. Összességében véve látni fogjuk, hogy a média és a NGO-k oldaláról érkező nyomásgyakorlás - noha kezdetben inkább akadályként jelentkezett - fokozatosan meg tudja törni az államok ellenállását. Ennek a folyamatnak a csúcspontja a globális minimumadó nemzetközi színtéren történő elfogadása, majd annak uniós implementációja.